Διόρθωση τετραγωνικών μέτρων στον Δήμο – ΤΑΠ

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για τη δεύτερη ευκαιρία των αδήλωτων τετραγωνικών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 31/12/2021 , με σκοπό την αποφυγή των προστίμων και των αναδρομικών επιβαρύνσεων σε δημοτικά τέλη για τα έτη έως και το 2019 , πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο για το διάστημα από την 01/01/2020 και μετά.

1) Τί είναι αυτή η αίτηση;

Παράδειγμα : Σε λογαριασμό της ΔΕΔΔΗΕ ( ή σε οποιοδήποτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας ανήκετε) , με εγγεγραμμένα 46τμ στην επιφάνεια ακινήτου , σας έρχεται να πληρώσετε συνολικό ποσό 104 €, από αυτά τα χρήματα , τα συνολικά τέλη που πληρώνεται στον Δήμο είναι αξίας 32,66€. Περίπου το 1/3 του λογαριασμού σας αφορούν δημοτικά τέλη! Μεγάλο ποσοστό για να μην του δώσεις σημασία.

Οι κατηγορίες των τελών που πληρώνεται στον Δήμο είναι οι εξής :
α) ΔΤ (Δημοτικά Τέλη).
β) ΔΦ (Δημοτικός Φωτισμός).
γ) ΤΑΠ ( Τέλος Ακίνητης Περιουσίας).

Τα παραπάνω υπολογίζονται με βάσει τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που έχετε δηλώσει στο Ε9 σας , καθώς γίνεται αυτόματη άντληση από το σύστημα της εφορίας.

2) Γιατί να το κάνετε;
Αν δηλώσετε τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα από σήμερα και στο εφεξής , τότε το κράτος για πρώτη φορά , σας ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ , που οφείλατε να πληρώνατε για τα σωστά τετραγωνικά μέτρα, και αρχίζει να σας χρεώνει από την 01/01/2020.

3) Τι θα γίνει αν δεν το κάνετε;
Μετά τη λήξη της προθεσμίας θα εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν, σε περίπτωση διαπίστωσης μη υποβολής ή ανακρίβειας της δήλωσης, σε συνδυασμό με το δικαίωμα των δήμων να εισπράττουν τέλη, που ανάγονται σε προηγούμενα έτη για τουλάχιστον την τελευταία 5 ΕΤΙΑ.

Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή , ο Δήμος , κάνει αυτόματη άντληση των περιουσιακών σας στοιχείων από το σύστημα της εφορίας , οπότε είναι πολύ εύκολο να δει τι δηλώνετε .

Σύντομα θα υπάρχει και σύνδεση Α) Δήμου Β) ΔΕΗ Γ) Εφορίας Δ) Κτηματολογίου ,για διασταύρωση στοιχείων

4) Γιατί να μας προτιμήσετε;
Γιατί είμαστε το πρώτο φοροτεχνικό γραφείο ακινήτων , που ασχολείται κατά κύριο λόγο με την ορθότητα του Ε9. Με λανθασμένο Ε9 , θα έχετε και λανθασμένο ΤΑΠ , και λανθασμένο ΕΝΦΙΑ .
Βρίσκουμε λύσεις και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις , για να επωφεληθείτε από αυτή την ευνοϊκή ρύθμιση .(Είτε είναι τακτοποιημένα τα ακίνητα , είτε όχι , είτε έχουν τίτλους , είτε όχι.)

5) Προσωπική εκτίμηση :
Είναι κάτι που προτείνουμε να το κάνουν όλοι οι πολίτες , γιατί δεν έχει ξανά γίνει . Είναι όντως μια ευνοϊκή ρύθμιση , με οφέλη για τον πολίτη και δεν προβλέπεται να ξανά γίνει .Για αυτό τον λόγο και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ενημερώνει ότι αυτή η τρίτη παράταση θα είναι και η τελευταία.
Δυστυχώς μεγάλο μέρος των πολιτών δεν έχουν καταλάβει ακόμα τι είναι αυτή η ρύθμιση, οπότε και δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή των αιτήσεων.

6) Ποιά είναι η διαφορά με την προηγούμενη φορά που ήταν αντοιχτό το σύστημα ;
Στην προηγούμενη περίοδο αν δηλώνατε τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα , τότε το κράτος για πρώτη φορά , σας διέγραφε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε φόρους και τέλη , που οφείλατε να πληρώνατε για τα σωστά τετραγωνικά μέτρα, και άρχιζε να σας χρεώνει από την 01/01/2020.

Αυτή την φορά για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, τα τέλη που αντιστοιχούν στα ορθά τετραγωνικά μέτρα καταβάλλονται με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος και σύμφωνα με το οριζόμενο πρόγραμμα δόσεων.

Σημείωση : Είναι μια καλή ευκαιρία να τα διορθώσετε , ένα παραπάνω αν επιθυμείτε να κάνετε άμεσα κάποια συμβολαιογραφική πράξη , είτε να εκμεταλλευτείτε το προνόμιο του μεγάλου αφορολόγητου για την μεταβίβαση ακινήτων , που ανακοινώθηκε προ-ημερών.

Καθώς ένα από τα αναγκαία δικαιολογητικά για την σύνταξη του συμβολαίου , είναι η προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής ΤΑΠ από τον Δήμο.


Περισσότερες πληροφορίες :

Μιχελιδάκη 6 , Χανιά ,

Τηλ.: 2821 0 28088 / 6986860406

e-mail : gewmato@gmail.com // info@taxproperty.gr

Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουμε στο γραφείο μας εξυπηρετούνται και ενημερώνονται μέσω e-mail για ότι τους αφορά και τους απασχολεί.