Η φωτογραφία δημιουργήθηκε από © Taxheaven

ΕΝΦΙΑ 2020 – Αναμένεται να αναρτηθεί την Παρασκευή στις 25 Σεπτεμβρίου.

1.Ποιές περιοχές αφορούν οι νέες αντικειμενικές ;
Οι νέες αντικειμενικές που έχουν βγει αφορά μόνο σε 16 περιοχές που βρίσκονται σε : Αθήνα (Ψυχικό, Φιλοθέη, Κηφισιά) , Τήνο και στον Δήμο Δελφών. Όλες οι άλλες περιοχές δεν θα επηρεαστούν.

2.Ποιοί δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ φέτος ;
Αυτοί που δεν θα πληρώσουν καθόλουν ΕΝΦΙΑ , είναι τα μικρά ακρητικά νησιά με πληθυσμό κάτω των 1200€ .
Τα νησιά αυτά είναι : Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου, Καλύμνου, Καρπάθου, Ρόδου και Κω, καθώς και στον Δήμο Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας
Η απαλλαγή αφορά αποκλειστικά στα δικαιώματα επί των ακινήτων του προηγούμενου εδαφίου που βρίσκονται στα νησιά αυτά , αφορά τον ΕΝΦΙΑ 2020 και επόμενων.
Δικαίωμα έκπτωσης έχουν μόνο οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας , όχι οι κάτοικοι εξωτερικού , και οι οποίοι έχουν την 👉κύρια κατοικία τους στα παραπάνω νησιά

3.Τι ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές; Θα είναι μειωμένος ο ΕΝΦΙΑ φέτος σε σχέση με πέρυσι; Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα είναι ακριβώς ίδιος με τον ΕΝΦΙΑ του 2019 , για εκείνους που δεν έχουν κάνει φυσικά μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Η διατάξη που είχαν βγάλει πέρυσι για τον ΕΝΦΙΑ του 2019 , παρατάθηκε και για το 2020.

4.Πότε ξεκινάει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και σε πόσεις δόσεις θα είναι; Η Πληρωμή θα γίνει σε 6, έξι, δόσεις . Η πρώτη δόση μπορεί να πληρωθεί μαζί με την δεύτερη δόση μέχρι και τις 30/10/2020. Δηλαδή όσοι δεν έχουν άμεσα την δυνατότητα να πληρώσουν την πρώτη δόση στις 30/09/2020 , μπορούν να την πληρώσουν μέχρι τις 30/10/2020 , μαζί με την δεύτερη , χωρίς έξτρα προσαύξηση.

Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης του ΕΝΦΙΑ . Ρωτήστε μας για την λύση που προτείνουμε στους πελάτες μας και τους διευκολύνει στις πληρωμές τους.

5.Ποιοί δικαιούνται μείωση ΕΝΦΙΑ 50%;
α) Μειώσεις ΕΝΦΙΑ 50%Θα έχουν εκείνοι που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000€ , προσαυξημένο κατά 1.000€ για τον σύζυγο ή κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων , του υπόχρεου , της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών τους , (όπου υπάρχουν) , να μην υπερβαίνει τα 150τμ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας , να μην υπερβαίνει για τον άγαμο τα 85.000 ευρώ ,για τον έγγαμο ή την μονογονεική οικογένεια , με ένα εξαρτώμενο τέκνο τα 150.000 ευρώ , και για τον έγγαμο ή την μονογονεική οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα , τα 200.000€
Ρωτήστε μας για το πώς αντλούνται τα στοιχεία για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.


6.Ποιοί δικαιούνται μείωση ΕΝΦΙΑ 100%;
Πλήρη απαλλαγή λαμβάνουν οι οικογένειες τριτέκνων , ή πολυτέκνων ή περιλαμβάνουν άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω με τι παρακάτω αθροιστικές προϋποθέσεις :
α)Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β)Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ Ρωτήστε μας για το πώς αντλούνται τα στοιχεία για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

7. Τι ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατα 40% ενοίκια τους προηγούμενους μήνες; Ο ΕΝΦΙΑ θα εκδωθεί κανονικά και για αυτές τις περιπτώσεις, απλά οι ιδιοκτήτες θα βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να συμψηφιστεί με τον φόρο εισοδήματος τους ή αν έχει εξοφληθεί αυτός , με το ποσό του φόρου του ΕΝΦΙΑ. Ρωτήστε μας για την νέα διάταξη και την εθελοντική μείωση ενοικίου για τους μήνες Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο

Χρηστικές πληροφορίες- Συχνές Ερωτήσεις:

  • Ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσετε τώρα , αφορά , τα ακίνητα που έχετε στην περιουσιακή σας κατάσταση την 01/01 του έτους.
  • Αν πουλήσατε ένα ακίνητο π.χ. στις 06/06/2020 , θα πληρώσετε ΕΝΦΙΑ φέτος γιατί το είχατε στην ιδιοκτησία σας στις 01/01 του έτους.
  • Προσοχή στις κληρονομιές. Ένα ακίνητο δεν μπορεί να είναι «ορφανό» στην αλλαγή του έτους. Δεν γίνεται να μην πληρώσει κάποιος ΕΝΦΙΑ για αυτό. Υπεύθυνος απόδοσης ΕΝΦΙΑ , είναι ο εξ’αδιαθέτου κληρονόμος , ή ο εκ Διαθήκης κληρονόμος αν έχει δημοσιευθεί διαθήκη.
  • Ακόμα και αν δεν έχετε κάνει κάποιες κινήσεις για την αποτύπωση των ακινήτων της προηγούμενης περίπτωσης 3 , θα το βρείτε 100% μπροστά σας κάποια στιγμή. Ρωτήστε μας τι να αποφύγετε και ποιός είναι ο πιο εύκολος και οικονομικά ανώδυνα τρόπος για να έχετε ένα σωστό Ε9.
  • Δείτε περισσοτέρα για τις κληρονομιές https://taxproperty.gr/?p=1296
  • Πολύ σημαντικό ! Δεν απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις να αλλάζεται τον ΕΝΦΙΑ σας από το 2014. Σε αρκετές περιπτώσεις αρκεί να αλλάξετε μόνο το τωρινό ΕΝΦΙΑ και να μην χρειαστεί να πληρώσετε φόρους και προσαυξήσεις από το 2014!!!
  • Επικοινωνήστε μαζί μας για να ελέγξουμε τον ΕΝΦΙΑ σας , γιατί είναι πολλές οι περιπτώσεις που εκ παραδρομής το Ε9 είναι λανθασμένο.

Παρόλο που το Ε9 είναι κλειστό για το 2020 λόγω έκδοσης ΕΝΦΙΑ , μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα να κάνετε μεταβολές Ε9 για λόγους συμβολαίου και οτιδήποτε άλλο χρειάζεστε . Για αυτές τις εργασίες το Ε9 δεν έκλεισε ποτέ.

Εμπειστευτείτε την εξειδίκευση μας! Σας διορθώνουμε το Ε9 με τόση ακρίβεια , όση θα ήθελε ένας συμβολαιογράφος για να σας συντάξει ένα συμβόλαιο , και με όση θα ήθελε η εφορία για να μην σας βρει λάθος.

Πληροφορίες :

Μιχελιδάκη 6 , Χανιά.

2821028088 / 6986860406.

gewmato@gmail.com

www.taxpropery.gr