1. Αν κάποιος 18 χρόνων είχε εισοδήματα από ενοίκια και μέχρι τώρα τα φορολογούταν ο γονέας με το μεγαλύτερο εισόδημα , πλέον πρέπει να κάνει μόνος του φορολογική δήλωση.

2. Τα τέκνα τα οποία μέχρι τις 31/12/2019 , έκλεισαν το 18ο έτος της ηλικίας τους , αλλά συνεχίζουν να φοιτούν ως μαθητές στην Τρίτη Λυκείου , οφείλουν οι γονείς τους να τους εκδώσουν ΑΦΜ , αλλιώς δεν θα μπορεί να δηλωθούν ως προσταυτεύομενα μέλη και να αποσταλλεί η δήλωση των γονέων.

Ποιοί φοιτητές υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος?

Όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κλείσει μέχρι και τις 31-12-2019, το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Εισόδημα θεωρείται και ο τόκος ύψους 1 λεπτό του ευρώ. Αρκεί οι φοιτητές να είναι πρώτο όνομα σε αυτό τον τραπεζικό λογαριασμό.

Αναλυτικά οι φοιτητές που πρέπει να υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση από τους γονείς τους , χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα δηλωθούν και ως προστατεύομενα μέλη είναι :

 1. Δεν συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους αλλά διαμένουν σε κατοικία στην οποία κατέχουν έστω ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.
 2. Κατέχουν οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης, όπως αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα, σκάφος κ.λπ.
 3. Απέκτησαν εντός του 2019 οποιασδήποτε μορφής εισόδημα, όπως από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.
 4. Ίδρυσαν εντός του 2019 επιχείρηση στο όνομά τους
 5. Έκαναν εντός του 2019 έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος.
 6. Είναι έγγαμοι ή έγγαμη την στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Ποιοί φοιτητές ΔΕΝ υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος?

Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση φέτος, μόνο οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2019 και κατά το προηγούμενο έτος :

δεν είχαν καθόλου εισοδήματα :

 • ούτε από τόκους (να είναι πρώτο όνομα εκείνοι σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό) ,
 • ούτε εργάστηκαν περιστασιακά για να βγάλουν το χαρτζιλίκι τους , (πχ να βγαζουν φωτογραφίες σε μαγαζιά , να δουλεψουν σερβιτόροι για λίγο κ.λ.π.) , και οι εργοδότες τους να τους έβαλαν ένσημα.

ούτε κατείχαν περιουσιακά στοιχεία στο όνομα τους που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία , αυτοκίνητο κλπ),

εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο στό όνομα τους , σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Το μισθωτήριο της φοιτητικής κατοικίας στο όνομα του φοιτητή ή του γονέα;

Πάντα πρέπει να ελέγχεται κατά περίπτωση σε ποιό όνομα (γονέα ή φοιτητή) συμφέρει να δηλωθεί η φοιτητική κατοικία.

Και αυτό για λόγους :

 • τεκμηρίων ,
 • φορολογικών επιδομάτων &
 • επιδομάτων σίτησης και στέγασης του φοιτητή.

Σε περίπτωση που εξαρτώμενο μέλος μισθώνει κατοικία (ή οποιουδήποτε τύπου και για οσονδήποτε χρόνο κατάλυμα), διαφορετική από αυτήν της κύριας κατοικίας της οικογένειας και, εφόσον, δεν έχει δική του υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 και 67 του Κ.Φ.Ε., η εν λόγω κατοικία δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα που είναι υπόχρεος να περιλάβει τα εισοδήματα του εξαρτώμενου μέλους του στη δική του δήλωση, προκειμένου να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. ακόμη και στην περίπτωση που το μισθωτήριο συντάσσεται στο όνομα του τέκνου

Το παιδί μου τώρα που γίνεται 18 χρόνων θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο ή μηχανάκι . Σε ποιό όνομα πρέπει να μπει;

Επειδή τα τέκνα μόλις έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και δεν έχουν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες της αγοράς και της ετήσιας συντήρησης του οχήματος , στις περισσότερες περιπτώσεις , προτιμότερο είναι η αγορά να γίνεται στό ονομα του γονέα , για λόγους κάλυψης τεκμηρίων.

Η κάθε περίπτωση όμως είναι διαφορετική για αυτό θα πρέπει να ελέγχεται :

α) το τεκμήριο του αυτοκινήτου ,το μηχανάκι δεν έχει τεκμήριο, με βάσει:

 • τα κυβικά του οχήματος ,
 • το πρώτο έτος κυκλοφορίας αν είναι μεταχειρισμένο ,
 • και το ποσοστό ιδιοκτησίας.

β)το τεκμήριο αγοράς για την πρώτη χρονιά κτήσης .

γ) τα τεκμήρια των γονέων .

Αναλαμβάνουμε την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φοιτητών ηλικίας 18-24 με χρέωση 20€+ΦΠΑ .

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail ή τηλεφώνου για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Για περισσότερες πληροφορίες :

Μιχελιδάκη 6 , Χανιά.

2821028088 / 6986860406.

gewmato@gmail.com

www.taxpropery.gr